Sen lisäksi, että kuoromme on esiintynyt Kauniaisissa ja muualla pääkaupunkiseudulla, olemme aika ajoin toteuttaneet erilaisia ulkomaille suunnattuja kuoroprojekteja.
Suunnitteilla oleva ulkomaanmatka tuo kuorolaisille hieman lisäsäihkettä jo hyvissä ajoin ennen matkaa, joka voi ilmetä esim. pienenä ylimääräisenä ponnistuksena harjoitusten yhteydessä. Jotkut ovat päättäneet oppia sävellyksiä ulkoa tunteakseen enemmän varmuutta esiintymisissä. On ilman muuta selvää, että ulkomaankiertue on tärkeä inspiraation lähde kuorolaisille. Matka voi tarjota kohtaamisia muiden kulttuurien kuorojen kanssa, erilaisia musiikillisia vivahteita ja virkistäviä matkamuistoja.
Musiikin jakaminen monikulttuurisen yleisön kanssa sekä palautteen ja arvostuksen saaminen voi merkitä paljon kuoron itseluottamukselle ja lisätä motivaatiota kehittyä. Kuoromatkat antavat kuorolaisille myös mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, mikä vahvistaa yhteisöllisyyttä kuoron sisällä.
Miten 40-henkinen kamarikuoro, mukaan lukien seuralaiset, onnistuu pääsemään ulkomaan kiertueelle käytännössä? Se järjestyy silloin kun kuorolla on Barbro Smedsin kaltainen matkanjärjestäjä. Se on etuoikeus.
Barbro osasi suunnitella ja olla avuksi silloin kun Kauniaisten kamarikuoro oli menossa ulkomaille esiintymään. Saamme olla kiitollisia hänen energisyydestään ja siitä käytännön työstä, minkä hän teki kuoron matkoja organisoidessaan. Ilman Barbron huolenpitoa osa kuorolaisista luultavasti vielä vaeltaisi jossain ulkomaan kohteissa.
Kauniaisten kamarikuorossa toimiessani kuoron matkakohteina ovat olleet mm. Saksa, Puola, Espanja ja Italia.
Perinteisten joulukonserttien jälkeen pidämme yleensä taukoa kuoroharjoituksista ja hengähdämme ennen seuraavaa harjoitusjaksoa. Lukukauden alku tammikuussa 2009 oli hieman poikkeuksellinen, koska nyt olimme päättäneet lähteä kiertueelle ulkomaille helatorstain viikonloppuna toukokuussa. Tällä kertaa kohteena oli Saksa, tarkemmin sanottuna Schleswig ja Flensburg.
Syystä tai toisesta kuorolaisten määrä yleensä vähenee, kun kuoro aikoo kiertää ulkomailla. Mutta toisaalta usein käy niin että muitakin kiinnostuneita laulajia liittyy joukkoon.
Kuoron taiteellinen johtaja Kalle Ahlbergin kokosi noin 30 innokasta kuorolaista projektia varten. Tämä vahvuus oli riittävä ja saatoimme suunnitella tarpeeksi haastavan ohjelmiston laadusta ja inspiraatiosta tinkimättä.
Projektin kuoro-ohjelmisto koostui yksinomaan kirkkomusiikista. Konserttien tunnuslause oli "Sende dein Licht" ja ohjelmassa oli Schubertin, Schützin, Mendelssohnin ja Frankin sävellyksiä, mutta myös suomalaisten säveltäjien, kuten Toivo Kuulan. Suunnittelimme esiintymisiä kolmeksi päiväksi kahdessa kirkossa Schleswigissä ja yhdessä Flensburgissa, joka sijaitsee lähellä Tanskan rajaa.
Tarvitsimme matkaa varten vastuuhenkilöitä huolehtimaan logistisista haasteista. Tehtävän ottivat suosiolla vastaan Gull-Britt Nylund ja Martin Kulawski, joilla molemmilla oli kontakteja kohdemaassa. He matkustivat etukäteen Saksaan ja olivat meitä vastassa Hampurin lentokentällä. Me saatoimme vain todeta, että he olivat suunnitelleet kiertueemme huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten ja että tilanne oli täysin heidän hallussaan.
Menimme bussilla suoraan Schleswigin kaupunkiin, kirjauduimme viihtyisään hotelliin, jonka jälkeen kokoonnuimme illalliselle nauttimaan ihanan tuoreesta kausiparsasta. Illan aikana kuoroa sai miesvahvistuksen, nimittäin Jonte Burmeister saapui lähes aikataulussa ja ilman kommervenkkejä junalla Schleswigiin. Hänelle olimme jättäneet ison annoksen maukasta parsaa. Päivän juoksuista väsyneinä meille maistui hyvät yöunet.
Seuraavan aamupäivän harjoitukseen meidät ohjattiin kapeaan ja pieneen tilaan hotellin alakerrassa. Meidän oli sopeuduttava tilanteeseen ja olemme aika hyviä siinä. Äänenavauksen jälkeen tuntui siltä että, Kuulan "Rukous" ja Schützin "Singet dem Herrn” onnistuivat kuitenkin melko hyvin.
Myöhemmin iltapäivällä tutustuimme kauniiseen St. Petri Domiin, jossa "Der Grankulla Kammerchor" oli suunniteltu esiintyvän samana iltana. Olimme Martin Kulawskin kotiseudulla ja olimme turvallisella mielellä järjestelyjen suhteen.
St. Petri Domin konsertti jätti minuun syvän vaikutuksen. Lauloimme a capella ilman orkesterin tukea ja kirkko oli täynnä hartaasti kuuntelevaa yleisöä. Huomasin yleisön silmäkulmissa kyyneleitä, mikä teki hetkestä entistäkin koskettavamman. Oli upeaa jakaa tunteikas musiikkielämys kuulijoiden kanssa. Akustiikka kirkossa oli mahtava ja jälkikaiunnan pitkittyminen antoi meille lisäaikaa nauttia hetkestä täysillä. Tuntui siltä, että yleisö jäi odottamaan, kunnes hiljaisuus palaisi ennen suosionosoitusten alkamista.
St. Petri Dom
Seuraavana iltana esiinnyimme St. Ansgar Kirchessä yhdessä orkesterin kanssa. Oli hieman haastavaa harjoitella ohjelmistoa instrumentalistien kanssa mutta kaikki meni hyvin ja kirkko oli nytkin täynnä yleisöä.
Olimme myös varanneet aikaa tutustumiseen Schleswigiin ja Flensburgiin, näihin pienehköihin ja kauniisiin Pohjois-Saksan kaupunkeihin.
Kuorossa tunsimme suurta kiitollisuutta myös Martinin äitiä kohtaan, joka oli koonnut joukon innokkaita kirkon jäseniä kertomaan konserteistamme julistein ja jakamaan tietoa muille paikkakunnan kirkoille ja kuoroille. Jopa paikallisessa lehdessä oli myös kerrottu kuorostamme.
Seuraavana päivänä menimme Flensburgiin jossa esiinnyimme kauniissa katolisessa kirkossa, jonka puhuttava nimi, Pfarrkirche St. Marien Schmerzhafte Mutter, jäi mieleen.
Täällä oli harjoitellessa hieman kutkuttava tunne vatsan pohjalla, kun meidän piti tutustua uuteen ympäristöön ja akustiikkaan. Aika meinasi loppua kesken, kun kuulijoita alkoi saapua kirkkoon ennen kuin olimme lopettaneet harjoitukset. Yleisö näytti kuitenkin nauttivan harjoituksistamme.
Viimeisen konsertin jälkeen palasimme Schleswigiin. Olimme tyytyväisiä kolmesta onnistuneesti sujuneesta esiintymisestä ja söimme vielä myöhään maittavan illallisen paikallisessa ravintolassa.
Calella on rentouttava pikkukaupunki Välimeren rannalla noin 50 km Barcelonasta pohjoiseen. Kaupunki on kuuluisa musiikkitapahtumistaan ja yksi Calellan suosituimmista kuorofestivaaleista on "Canta al Mar – Festival Coral International".
Tähän festivaaliin Kauniaisten kamarikuoro tähtäsi syksyllä 2014. Canta al Mar on vuosittainen kansainvälinen musiikki- ja kuorofestivaali, joka järjestetään Calellassa ja osittain Barcelonassa. Festivaali keskittyy kuoro- ja laulumusiikkiin ja kokoaa kuoroja kaikkialta maailmasta esiintymään ja kilpailemaan.
Kuorolaisella voi tietysti olla hieman ambivalentti suhde kilpailuun, jossa tiukka tuomaristo arvioi dynamiikan puutteita ja stemmojen välistä tasapainoa. Itse olin aluksi hieman skeptinen sen suhteen, että kuoromme kilpailisi esiintymisellään, mutta tunne katosi pikkuhiljaa.
Meille kerrottiin, että yli 60 kuoroa 37 maasta oli rekisteröity. Tapahtumassa oli useita kategorioita ja palkintoja erityyppisille kuoroille, lapsi- ja nuorisokuoroista aikuiskuoroihin. Me saimme nauttia esiintymisestämme, muiden kuorojen ohjelmistosta ja Calellan musiikintäytteisestä ilmapiiristä.
Kauniaisten kamarikuoro lähti tähän inspiroivaan ja erilaiseen projektiin johtajamme Tom Eklundhin johdolla.
Miten sitten onnistuimme? Kuoromme ohjattiin kaikista kategorioista vaativimpaan A1-luokkaan. Onnistuimme jopa niin hyvin, että saimme hopeaa siinä kategoriassa! Voimme olla ylpeitä siitä!
Meillä oli myös aikaa moniin muihin aktiviteetteihin ikimuistoisen kiertueemme aikana. Calella on säilyttänyt katalonialaisen kulttuurinsa. Kaupungissa on kaunis Santa Marian kirkko, joka sijaitsee Vanhankaupungin sydämessä.
Saimme kokea harmonisen sekoituksen aurinkoa, merta, kulttuuria ja yöelämää. Calellassa on ihanat aurinkoiset rannat, joissa on hienoa hiekkaa ja kirkkaita vesiä. Jotkut meistä päättivät kävellä paljain jaloin hieman pois kaupungin keskustasta rantaa pitkin Faro de Calellalle, vanhalle majakalle. Siitä aukeaa upea näkymä merelle ja kaupunkiin ja majakka on erityisen kaunis auringonlaskun aikaan.
Pienissä ryhmissä kävimme kävelyllä viehättävän Vanhankaupungin kapeilla kujilla ja ihailimme värikkäitä ja hyvin säilyneitä rakennuksia. Löysimme kauppoja ja kahviloita, jotka antoivat makua perinteisestä espanjalaisesta elämästä.
Maistoimme espanjalaista ruokaa kuten aitoa paellaa, tapasta ja tuoreita mereneläviä paikallisissa ravintoloissa ja nautimme erilaisista kuoroesityksistä. Välimeren rannikon festivaalikaupunki kuhisi elämää ja iloista tunnelmaa.
On mukavaa, että meillä on kuoro jolla on kunnianhimo kehittää itseään musiikillisesti ja samalla myös innostusta tutkia muiden maiden kulttuureja. Keväällä 2018 kuoromme talous oli kutakuinkin kunnossa ja jäsenmäärä myös lähes optimaalinen, joten päätimme aloittaa kuoron seuraavan kansainvälisen projektin suunnittelun. Matkakohteeksi valitsimme tällä kertaa Krakovan, joka sijaitsee Puolan eteläosassa.
Krakovassa järjestettiin kuorotapahtuma, johon oli ilmoittautunut useita kuoroja eri maista. Tiesimme että tapahtumaan osallistuvat kuorot tulevat paikallisen orkesterin kanssa esittämään Mozartin Requiemin. Kolmisenkymmentä Kauniaisten kamarikuoron kuorolaista lähti Satu Simolan johdolla Krakovaan lokakuussa 2018.
Kuorot esiintyivät eri kirkoissa omilla ohjelmistoillaan. Olimme tyytyväisiä huomatessamme, että kuoromme esiintyminen onnistui odotetusti ja olimme muihin kuoroihin verrattuna jopa parempia. Ennen pääkonserttia meillä oli pari yhteisharjoitusta muiden kuorojen ja ison orkesterin kanssa.
On toisinaan hieman outoa laulaa isossa kuorossa solistien ja orkesterin kanssa. Tuntuu paikoin siltä, etteivät kuoron lauluosuudet ja artikuloinnin herkkyys pääse oikeuksiinsa puhaltimien rinnalla.
Krakovassa päätin hyödyntää ison kuoron tukea ja kokeilla miten Mozartin Requiemin esittäminen ulkomuistista sujuisi. Laitoin nuotit sivuun ja astuin lavalle, valmiina kokemaan sen ainutlaatuisen tunteen, kun partituuri ei enää toimi turvana. Säilytin ryhdikkään etunojani ja iloisen ilmeen. Konsertin jälkeen huomasin tärkeillä merkinnöilläni täytetty nuottivihko hävinneen. Tästä viisastuneena en laula enää ulkomuistista.
Krakovassa ollessamme ehdimme harjoitusten ja esitysten jälkeen myös tutustua lähiympäristöön. Krakova on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista, joka on tunnettu historiastaan, rikkaasta kulttuuristaan ja modernista elämäntyylistään.
Tutustuimme Stare Miastoon, viehättävään vanhaan kaupunkiin ja kuljeskelimme Rynek Glównylla, Euroopan suurimmalla keskiaikaisella aukiolla. Pysähdyimme viehättävään ulkokahvilaan ja söimme paikallisia pierogeja sekä nautimme vilkkaasta katuelämästä ja herkullisesta viinistä.
Jotkut meistä, joilla oli ylimääräistä vipinää jaloissaan, innostuivat tutkimaan aukion vieressä sijaitsevaa vanhaa kangashallia matkamuistojen toivossa. Halli on nimittäin muutettu viehättäväksi galleriaksi, jossa on lukuisia erikoiskauppoja, erityisesti taiteeseen liittyviä.
Rynek Glówny -aukiolla kokoonnuimme kauniin Pyhän Marian kirkon eteen, jonka hienoa interiööriä muutamat meistä ehtivät ihailla. Seisoimme hieman jännittyneinä kuten kaikki muutkin. Katsoimme ylös kohti kirkon korkeinta tornia ja kuuntelimme tarkkaavaisesti. Tasatunnein trumpetin soitto täytti ilman voimakkaalla soolollaan, joka äkillisesti päättyi muutaman tahdin jälkeen. Tarina, joka juontaa juurensa 1600-luvulle, kertoo kuinka trumpetisti, jonka tehtävänä oli varoittaa Krakovan asukkaita lähestyvästä vaarasta, sai yhtäkkiä kuolettavan nuolenosuman viholliselta.
Seuraavana päivänä vierailimme upeassa linnassa sekä katedraalissa Wawel Hill-kukkulalla. Otti aika koville nousta sinne jalkaisin, mutta perillä saimme tutustua linnan mielenkiintoiseen historiaan ja ihailla sen ympärillä olevaa kaunista ja hyvin hoidettua puutarhaa.
Jotkut meistä tekivät retken Wieliczkan kylässä sijaitseviin 700 vuotta vanhoihin suolakaivoksiin Krakovan ulkopuolella. Siellä sai kiehtovan käsityksen UNESCON listaamista maanalaisista tunneleista, kaivoksista ja kappeleista.
Harkitsimme päiväretken tekemistä historian pimeään puoleen, Auschwitz-Birkenau-alueelle. Huolimatta siitä, että muistomerkki sijaitsee niin lähellä ja sillä on niin koskettava historiallinen merkitys, useimmat meistä jättivät vierailun väliin. Niin tein minäkin.
Kotimatkaa edeltävänä iltana juhlimme paikallisten suosimassa oluttuvassa, joka oli niin lähellä hotellia, että varmasti löytäisimme tien takaisin. Siellä nautimme paikallisista herkuista, spontaanisti lauloimme ja saimme ansaittuja suosionosoituksia. Jännitys oli haihtunut edellispäivien esiintymisistä ja nyt oli aika rentoutua.
Kun olimme laulaneet jonkin aikaa, tarjoilija toi pöytäämme viinipullon. Hän kertoi sen olevan eräältä paikalliselta vakioasiakkaalta kiitoksena lauluistamme ja että viinipullo kuuluu meidän Ingalle. Illan loppupuolella meille tuotiin ison määrän isokokoisia oluttuoppeja, joista suurin osa jätettiin nauttimatta. Ravintolassa oli ilmeisesti vielä muitakin asiakkaita, jotka halusivat osoittaa kiitollisuuttaan meille.
Coro Finlandia -projektikuoro oli Roomassa Kalle Ahlbergin johdolla vuonna 2016. Kuoro oli esiintynyt Pietarinkirkossa messun yhteydessä. Kuulijoiden joukossa oli säveltäjä ja muusikko, joka oli kiinnostunut säveltämään jotain suomalaiselle kuorolle.
Näin alkoi Fabrizio Rossin ja Kauniaisten kamarikuoron yhteistyö. Arto Kallio meidän kuorostamme toimi yhteyshenkilönä kuoron ja Fabrizion välillä. Fabrizio sävelsi kuorollemme sakraaliteoksen. Hän vieraili sittemmin kuorossamme Kauniaisissa ja saimme esittää hänelle hänen säveltämänsä teoksen "Exaudi Deus" psalmin 61 sanoin. Fabrizio oli silminnähden liikuttunut ja kiitollinen.
Jatkona yhteistyöllemme Fabrizio Rossin kanssa "Il Coro Cameristico di Kauniainen" lähti lokakuussa 2019 kiertueelle Roomaan Satu Simolan johdolla.
Fabrizio ja hänen perheensä olivat järjestäneet meille ikimuistoisen ja sydämellisen vastaanoton Roomassa ja huolehtineet kirkon ja muiden tilojen varaamisesta. Tutustuimme kauniiseen "Parrocchi Nativitá di Maria Bravetta"-kirkkoon, jossa aioimme esiintyä.
Kuoromme kanssa pidetyn kirkkokonsertin lisäksi olimme suunnitelleet Fabrizion ja hänen säveltäjäoppilaittensa kanssa seminaareja, joissa meillä oli mahdollisuus vaihtaa ajatuksia säveltämisestä. Fabrizio ja hänen perheensä ottivat meidät vastaan kotonaan hieman Rooman keskustan ulkopuolella. Siellä tunsimme, kuinka heidän vieraanvaraisuutensa inspiroi meitä spontaaniin kanssakäymiseen kuoromusiikin ja kotitekoisten herkkujen äärellä.
Konserttiesityksemme olivat onnistuneita ja yleisö tuntui arvostavan musiikkiamme. Viimeisen esityksen jälkeen isäntämme osoittivat kiitollisuuttaan kukkakimpuilla kuorolaisille.
Kuten pitääkin, olimme varanneet aikaa myös rentoutumiseen yhdessä maailman mielenkiintoisimmasta suurkaupungista. Rooma tunnetaan rikkaasta historiastaan, muinaisista raunioista, kuten Colosseumista ja Forum Romanumista, sekä Pantheonista ja Vatikaanista, jossa sijaitsee Pietarinkirkko ja Sikstiiniläiskappeli. Rooma tunnetaan kuitenkin myös taiteestaan, ruoastaan ja muodistaan, minkä vuoksi se on yksi maailman suosituimmista matkakohteista.
Rentouduimme auringonpaisteessa ja nautimme Espanjalaisten portaiden tunnelmasta yhdessä ympäri maailmaa tulevien turistien kanssa. Jotkut meistä löysivät tiensä kapeiden kujien läpi Fontana di Trevin kauniille suihkulähteelle, joka vie ajatukset La Dolce Vita-elokuvaan ja Anita Ekbergiin. Via del Corson ostoskatu tarjosi kuoron naisille houkutuksia, jotka johtivat moniin nahkalaukkuhankintoihin.
Jotkut meistä valitsivat opastetut kierrokset Colosseumiin ja maanalaisiin katakombeihin. Toiset kävelivät Trastevere-kaupunginosaan Tiber-joen toiselle puolelle. Mikä viehättävä alue, jossa on kapeita kujia, värikkäitä taloja ja viihtyisiä kahviloita. Täällä aika tuntui pysähtyvän ja saatoimme viipyä pienessä kahvilassa, hengittää rentouttavaa tuoksua, nauttia espressosta tai lasillisesta viiniä. Paikallisen ravintolan kokki pääsi näyttämään miten aito italialainen pizza valmistetaan.
Kuinka nautinnollista voikaan olla, kun voimme kuorossamme yhdistää musiikkielämyksiä ystävien ja yleisön kanssa erilaisten kulttuurien tutustumiseen. Tämä teki Kauniaisten kamarikuoron vierailusta Roomaan syksyllä 2019 ikimuistoisen ja antoisan.
Hauska ja eloisa konserttihanke, josta vielä mielelläni mainitsen, oli esiintyminen yhdessä Pohjalaisten Osakuntien Laulajien kanssa Villa Bredan juhlasalissa Kauniaisissa ja Hietaniemen Paviljongissa Helsingissä keväällä 2019.
Kevätkonsertissa "Italian Salad" esitimme italialaisvaikutteista kuoromusiikkia Verdiltä, Rossilta, Morriconelta, Monteverdilta ja omalta kuoronjohtajaltamme Satu Simolalta. Yleisö osoitti arvostusta ja kuorolaiset olivat tyytyväisiä.